tisdag 10 november 2009

Svar

Jag fick en jättebra kommentar från en Lene ang mitt inlägg om Julklappar.

Lene
sa...

Jeg har et spørsmål til deg. Jeg har lagt merke til at barna dine alltid går i rosa/hjertemønstret etc og leker med dukker og har neglelakk(jeg trodde faktisk de var jenter de første ukene jeg leste bloggen). Alt dette syns jeg er supert da det bryter med de stereotype kjønnsrollene. Men leker de noengang med biler og gjør gutteting? Interesserer de seg bare for såkalte jenteting?
Jeg synes det er spennende (og utfordrende) hvordan man skal lære barna sine at alt er ok - både blått og rosa, biler og dukker. Uten at det tipper for mye til den andre siden så de vokser opp og blir forvirrede, eller mobbet i skolen. Man skal jo ikke presse dem til å bli jenter heller. (Uten at jeg sier at du gjør det, jeg er bare interessert).
Liker bloggen din! :)

Lene:
Jag är rätt dålig på norska men jag tror jag förstod vad du menade.
Så här är det, mina pojkar leker med mycket, dom gillar bilar, bollar, pussel, böcker, vagnar, cyklar, lego, te-serviser och annat som vi har hemma.
Men jag är lite så att jag väljer att visa upp en lite mer könsneutral sida hos dom eftersom dom faktiskt gillar allt möjligt. Och när jag skriver könsneutral så menar jag inte att dom bara får leka med sånt som är i gränslandet, typ grönt om man pratar kläder. Nej jag menar neutralt på det sättet att jag inte sätter nåt värde på om leksaken passar ihop med en snopp eller snippa.

Jag är mer rädd för andra barns föräldrar som är rädda för att dom "formar" sina barn till nåt som inte är en norm om de får leka med andra saker än vad som anses vara könsbundet. Jag vägrar nämligen låta deras inskränkthet hindra mina barn att leka och klä sig hur dom vill. SÅ tänker jag, hoppas du förstår.

Tack för din fråga och hoppas du förstår vad jag menar.

Fredens liljor
Teres

5 kommentarer:

Anna-Karin sa...

Vet inte om du läser popmorsa så jag tipsar om det här inlägget: http://tinyurl.com/yec9934

Lisa sa...

Jag måste nog lägga mig i diskussionen och säga att jag inte tycker att Julian och August framställs (stereotypt)feminina i bloggen. Jag skulle säga att de verkligen porträtteras könsneutralt (sen kan man diskutera om det finns något som är könsneutralt, är inte allt könat i vårt samhälle?) nästan hela tiden, förutom vid några få tillfällen. Att det upplevs som om de framställs som flickor tror jag beror på att "det typiskt manliga" ses som det neutrala, så när de framställs efter typiskt manliga normer reagerar ingen.

Jag har väldigt snabbt och helt ovetenskapligt gått igenom de senaste tre månaderna i bloggen och jag skulle säga att i bilder där det finns typiskt kvinnliga attribut finns det också oftast typiskt manliga. Som liksom väger upp.Tillexempel bilden på Julian under "andra dagen". Dockan i rosa får sägas vara flickig men det ligger lego på golvet och dockan åker på någon sorts bil. Lego och bilar är väl typiskt pojkleksaker? De enda bilderna jag hittade som verkligt var typiskt feminina och endast feminina var nog en bild med pojkarna i handväskor och så den med august och clipsen och kakburken i köket.

Jag förstår vad du menar Teres när du skriver att du inte bryr dig om vilket kön leksaken hör ihop med. Det tycker jag verkar bra och den här snabba analysen jag gjorde har ju inget med hur jag tycker eller tror att du uppfostrar dina barn. Det handlade bara om hur de framställs under tre månader i bloggen om man nu ska leta efter könssterotypa attribut. Vilket man givetvis inte behöver göra.

Hoppas jag inte blev allt för pretentiös. Det blev jag nog.

Äsch jag postar ändå.

A sa...

ah, du ar sa bast. sjalv ar jag livradd for att fa barn just av den anledningen att det kanns som att man hela tiden skulle fa forsvara sina val att blanda klader o leksaker hej vilt (viklet ju fanimej ar sjukt, for vem har bestamt att dockor skulle vara for flickor o bilar for killar!). desutom ar jag vegetarian sa skulle sakert fa hora om det ocksa... Teres, tack for att du visar att det gar att gora som man vill och att man kan va sa jakla COOL med det!! Hurra!!

Lene sa...

Jeg vil poengtere (til kommentaren over) at jeg ikke mente at det var negativt. Tvert om syns jeg jo nettopp det er bra at man utfordrer kjønnsrollene!

Tusen takk for utdypende svar og for dine tanker om barneoppdragelse og kjønnsroller. Og for at jeg fikk oppta en hel post i bloggen din;)

Teres sa...

tack för alla åsikter, det är verkligen superkul att läsa.
Lene, jag tog det verkligen inte som nåt negativt, jag tyckte det var en bra och viktig fråga. Mer sånt!