fredag 15 januari 2010

Planering

pic_14140911
Huga, jag är glad att man bara gifter sig en gång. Även fast vi vill ha ett rätt enkelt och avslappnat bröllop känns alla beslut så himla stora. När man dessutom bara varit på ett bröllop i hela sitt liv har man inget att jämföra med.

Nu står vi inför tidsplanering. Alltså vilken tid våran vigsel ska vara. Antingen klockan 13.00, vilket jag tycker känns tidigt men D tycker att då kan man ha en paus mellan vigseln och festen, och sen ses klockan 17-18 vid festlokalen.

Eller så kan vi ha vigsel klockan 16 och då hinner vi i god tid allt som behöver fixas i lokalen innan och sen fara direkt från vigseln dit.

Ja jag vet int.

21 kommentarer:

Anna-Karin sa...

Hej! Var på ett bröllop förra året där vigseln började 16. Jag tycker personligen att det blev sent. Efter vigseln som var cirka en timme så behövde gästerna ta sig en bra bit plus att brudparet skulle fotas. Det gjorde att middagen blev sen. Vilket i sin tur gjorde att alla var så trötta efter middagen att alla åkte hem = ingen fest och dans.

Nu kan ni ju ta bort lite kilar som foto och resor och annat, men ville bara ge en liten synpunkt.

Lycka till!

Teres sa...

Gud så bra, det är precis såna här saker jag vill veta!

Klara sa...

Jag tänkte samma som Anna-Karin. Jag har varit på massor av bröllop och efter vigseln brukar det vara fotografering av brudparet medan gästerna rör sig mot festligheterna, de minglar, får ett glas och när brudparet kommer tillbaka så blir det brudskål. Efter det brukar det kanske hållas ett litet tal, sen mingel och efter allt detta blir det mat. Och låt middagen ta tid, för det blir ofta måååånga tal. Och ha tidsbegränsning på talen i förväg, annars kommer ni inte kunna ha någon fest efter middagen...

Är precis i början av att hjälpa min syster och planera hennes vigsel och fest.

MANNY-KEN sa...

Amen vad härligt det låter! Följer planerna med spänning.

Teres sa...

Det låter bra allt det här. Men det som är lite av kruxet är ju att vi inte får tillgång till festlokalen fören klockan 8 samma dag som bröllopet är, men vi kommer fixa allt som ska fixas dagarna innan så det bara är att smälla upp allt på plats. Det är det som talar för kl 16.00, för då skulle de som ska fixa i lokalen ha god tid på sig.

Men om folk inte orkar dansa går det fetbort.

Anonym sa...

Jag var på ett bröllop med vigsel 16.00 och tyckte det var perfekt, man hann fixa sig i god tid innan, kanske öva på tal mm. Efter vigseln gick alla till fördrink och mingel och sen middag vid 18.30, man kom aldrig ur stämning utan hela em/kväll blev en fest, alla var liksom tillsammans hela tiden. Med paus kanske man kommer ur stämningen lite?

mimmi sa...

13 är aningen tidigt tycker jag, man hinner knappt äta lunch innan - viktigt att även ni som brudpar hinner det! - utan då måste man fixa något själv på eftermiddagen och man vill kanske inte ränna runt på stan i finstassen? Om ni har gäster som åker långt kanske det inte är så kul för dem med en flera timmar lång paus.
Vi gifte oss kl. 14 och det kändes lite stressigt att hinna fixa i ordning innan. Vi fotograferades innan vigseln och det vet jag att vissa tycker är lite fusk men jag var så speedad efter vigseln att jag nog inte hade klarat att posera då. Det kanske är ett alternativ för er med, så behöver inte gästerna vänta och bli trötta?

Emilia sa...

Det är kanske lite trist men man kan ju också fota innan bröllopet, det har många gjort på bröllop som jag vart på. Då sparar det ju mycket tid om ni skulle välja att ha bröllopet senare på dagen.

Emma Fahlstedt sa...

Jag har varit på en del bröllop som börjat alltifrån 13-16. Min personliga favorit är klockan 15, det var också då vårat bröllop började.
Vigseln tog 45 minuter, sedan var det fotografering, mingel och kakfika för alla som kom som inte var på festen. Därefter blev det alldeles lagom med middag, dans och fest och vi kunde smita efter midnatt för att hinna få lite bröllopsnatt också...:-)

Något att tänka på är att se till att det inte blir för långt till mat. Var på ett bröllop där det tog 3-4 timmar till middagen, stämningen blev rätt avslagen kan jag säga eftersom folk blev hungriga=sura.

Teres sa...

Emma: Till saken hör den att vi ville ha klockan 15 men då var vår vigselförrättare redan uppbokad då. Det är därför det blev så jobbigt helt plötsligt.

Alexandra Reichler sa...

Vi hade vår vigsel klockan 16. På så sätt hann folk äta lunch och göra sig i ordning i lugn och ro. Våra snälla hjälpredor hann även fixa i lokalen med dukning och allt sånt och vi kunde själva sova ut ordentligt.

Vi fotograferades innan vigseln så att folk inte skulle behöva vänta på oss vilket vi inte ångrar i efterhand. Först var jag skeptisk, för det kändes som att då skulle vi ju fotas innan vi var vigda och inte vara gifta på bröllopsfotot. Och sen hade vi den där töntiga idén om att perran inte skulle se mig innan vigseln. Men vet du, för det första blev det så otroligt romantiskt och intimt att träffas så där på tu man hand innan vigseln, det var då alla tårar och nervositet kom. Det blev liksom våran egen stund innan vi skulle dela dagen med alla andra.
Sedan åkte vi tillsammans till kyrkan för vi gick in till vigseln tillsammans (alltså inte nån pappa som ger bort sin dotter - man gör väl sitt eget val?). Och nervositeten hade då lagt sig en aning också.

Jag ångrar det inte.

Lycka till!!!

Amanda sa...

16 Teres! Absolut! Då har ni gott om tid att göra Er i ordning och ha en härlig dag och så blir det inte så "hackigt". Jag tror inte alls att det behöver bli sen middag om ni gör som folk har tipsat: fota innan så ni kan åka direkt vidare. Jag har aldrig hört om någon som tar en paus och det kan säkert gå bra men jag hejar på 16!! Pauslöst och enhetligt! PUSS

Karin sa...

Min bror gifte sig för några månader sen. Jag tänkte just beskriva hur perfekt det var med vigsel kl.16 och foto innan men Alexandra han före mig, det var ungefär så som hon beskrev det :)
En bra grej att tänka på är att middagen alltid drar ut på tiden (mer än man tror), så har det varit på de flesta bröllop jag varit på. Så ta i ordentligt i tid när den planeras. Några andra roliga tips: på min brorsas bröllop ställdes två mindre pallar framför brudparet, för att gäster skulle kunna sätta sig framför och byta ett par ord med dem under middagens div. dötidsstunder mellan rätterna. Funkar kanske dock bara om man har honnörsbord. De sa efteråt att det var jättebra så de han prata lite med folk under middagen också, innan kalajset och dansen brakade loss. På samma bröllop (det är det jag har färskt i minnet) fick gästerna ett litet uppdrag att utföra under middagen. Det är nog en klassiker. Har man hundra gäster är det kanske lite jobbigt att komma på dem, men det blev otroligt lyckat på det här bröllopet. Alla bjöd verkligen till med sina uppdrag och vi triggade varandra att överdriva dem. Det lättade upp stämningen som kanske kan bli lite fånig när man sitter uppklädd och ska konversera och alla hade otroligt kul hela middagen (som kanske kan vara den sega biten på ett bröllop annars). Ja det finns mycket man kan ägna sig åt inför bröllop... Jag tror att det viktigaste är att tänka på att det är en fest för brudparet. Att strunta i konventioner och måsten och borden och se till att man väljer att bara ta med sånt ni själva gillar. Då kan det inte bli misslyckat. Lycka till

Anonym sa...

Hej!

Vill bara instämma med resten: fotografering FÖRE vigseln! Har varit med om bröllop där alla gäster blev stående på en äng i knappa två timmar inväntades skålen med brudparet. Deras fotografering drog ut på tiden och när de väl kom var stämningen inte så bra som den skulle kunna varit.

Julia sa...

Hej hej!

Hittade en svensk kille som bor i Australien som tar helt underbara bröllopsbilder (och andra såklart)Kolla gärna in hans sida för inspiration (det gör jag trots att jag inte ska gifta mig än på ett tag. Hihi)
http://jonaspeterson.com

För övrigt tycker jag att kl 13 är för tidigt så jag hade kört kl 16. Var på 5 st bröllop förra året och min erfarenhet är att det är bättre att ha vigseln lite senare men att ta bilderna innan så att gästerna slipper vänta så länge.
Stort Lycka till!
Kram Julia

Anonym sa...

Jag håller med, vigsel kl 16 och fotografering innan blir underbart! Var med när min kusin gifte sig i England, och de hade bokat fotografering ca två timmar innan vigseln skulle börja. Det var något av det vackraste jag någonsin sett! Bruden med gäng samt brudgummen med gäng kom i separata bilar efter att ha gjort sig i ordning på olika håll. Just ögonblicket när hon klev ur bilen och de gick mot varandra fick oss alla att börja gråta. Vi andra (ca 5 pers) satt vid vägkanten och drack te och fikade under tiden de fotograferades, samt filade på tal osv. SÅ mysig stämning, och SÅ fina brudparet var när de återkom, taggade och redo för resten av dagen.

/Nora

Linda sa...

Har varit på tre bröllop, alla började 16.00. Bra tid tycker jag! Ett bröllop reste jag till samma dag o då vart det väldigt praktiskt att slippa åka helt sjukt tidigt. De två andra var istan så att säg. Det sista bröllopet var det bästa, de fotades innan vigseln så det blev ingen väntan. Och så när man kom till lokalen fick man drink o så vart där jordgubbar, oliver, kex o sånt.Bra så man inte var så sjukt hungrig o blev sur över det. Det är mitt bästa tips med snack innan själva middagen.
Lycka till!

Johanna sa...

Vi hade vigsel kl. 18 (!) och paus på det! :-)
(Det berodde på att den kyrkan egentligen var stängd för vigslar på sommaren, så de hade sommarcafé och gudstjänst och sånt fram till 17.30.)

Dessutom paus innan festen! :-D
Men det var för att vi skulle få ihop alla viljor och behov, t.ex. våra föräldrars behov av en redig högtidsmiddag och vår budget som inte räckte till en sån till alla gäster.

Det blev skitbra! Vi fotades innan, hade en stunds champagnemingel i kyrkans trädgård efter vigseln, och sen fick folk gå och äta var de ville (detta var Sthlm iofs, lättare då att hitta roliga restauranger) medan vi var med familjerna, och så återförenades alla i festlokalen 22.00 - rätt på den fria delen av festen alltså, men ändå höll folk tal och sjöng sånger då och då. Väldigt många gäster var positiva till det oortodoxa middagsupplägget och att slippa en lång sittning, och även positiva till den sena tiden, för som folk säger här ovan kan det vara skönt att inte stressa med att göra sig fin (även för gästerna!) och inte vara lunchhungrig redan när vigseln börjar.

Men jag undrar om inte den faktor som skapade tröttheten som Anna-Karin skrev om här överst var just att gästerna hade en lång resa till festlokalen. Om ni också har det så så är fotografering FÖRE vigsel verkligen att rekommendera - hur mycket snittar och sånt folk än får tugga på medan de väntar så är man för hungrig då, och ska man ha formell middag där folk lägger ner besticken vid tal så blir det lååångt till det fria festandet.

Anonym sa...

Jag gifte mig för snart tre år sedan och det var en fantastisk dag, lite maxad på alla sätt! Vi hade vigseln kl 15 och det var bra med tanke på allt som ska fixas innan. Jag och min tärna hade bokat ett fint hotellrum natten till bröllopet. Det var sååå skönt att komma bort från alla och bara ha det mysigt och lugnt innan stormen!

Stort lycka till, ni kommer få en fantastisk dag!!!

Ellinor sa...

kom ihåg att bröllopsfotografen behöver ungefär 2.5 timme på sig för att fotografera så att ni får era underbara bilder med.
och om du vill fotograferas efter vigseln går det ju att ordna med värdparet och toastmasters så att de hittar på något kul med gästerna som en tipspromenad om er och erat förhållande.
för man vill inte stressa under fotograferingen.
så det beror ju helt på hur du och din framtida make vill ha det. Sen tar ju hår och smink och sånt tid med.

Syrran sa...

oj oj syrran.. Vi har mycket att tänka på =)