måndag 20 december 2010

David & Roberts vegetariska julskinka.

IMG_8937
Torra ingredienser
5 dl vetegluten(finns i hälsokostaffärer)
1,25 dl sojamjöl
1,25 dl jästflingor/bjäst(finns i hälsokostaffärer)
2 tsk lökpulver
1 vitlökslyfta
3 tsk rökt salt
0,5 tsk vitpeppar

Blöta ingredienser

1 pkt naturell tofu
3,5 dl vatten
0,5 msk soja
2 tsk rökarom
3-4 msk rödbetssaft och en inlagd rödbeta(för färgens skull)
1 msk olja

Buljong
5 dl vatten
1 buljongtärning
2 msk matolja

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Kör de blöta ingredienserna i en mixer till en jämn sås(som gärna får vara intensivt rosa för att få till rätt färg på skinkan), och häll sen ner såsen i bunken.
Arbeta ordentligt med händerna till en seg och trådig deg. Forma till en "skinka" och lägg den i
en ugnsform där det finns plast för den att växa.

Häll över en tredjedel av buljongen och grädda sedan skinkan i 175 grader, först i 30 minuter. Ta ut skinkan, häll på ytterligare en tredjedel av buljongen och grädda i 30 minuter till.
Ta ut den en sista gång, vänd skinkan försiktigt, häll över den sista buljongen och grädda sedan 30-40 minuter till.

Delar av tiden i ugnen kan man täcka över formen med folie för att skinkan ska suga åt sig mer av buljongen, men det blir för det mest en hel del buljong kvar i formen. Ta upp skinkan och låt svalna inlindad i folie.

När den sedan har svalanat går det bra att griljera skinkan i ugnen: pensla med en blandning av senap och sojagrädde(vanlig grädde går också bra), sila över ströbröd och grilla i ugnen i 225 grader tills griljeringen börjar få färg.

Lycka till!

5 kommentarer:

Unknown sa...

Åh, vad bra! Måste provas :)

Teres sa...

Ja prova! fråga om det är nåt du undrar över, ifall det var otydligt i texten.

Annika sa...

Åh vad bra! Vet inte om jag hinner testa det till den här julen men ska definitivt spara receptet till nästa jul!

Alexandra sa...

Å tack tack tack!

Var är bästa annandagsfesten i år då?

Malin sa...

Jiho! Tack för receptet. Vill hinna testa.