måndag 14 december 2009
Vegetarisk julskinka.
Fick höra i morse att Camino är slut i hela Umeå, sjukt kul!
Så då kör vi, för er som vill äta en grisfri skinka men som inte fick tag i tidningen.
Torra ingredienser:
5 dl vetegluten (finns i välsorterade hälsokostaffärer eller att beställa från vegoshopen.se)
1,25 dl sojamjöl
1,25 dl jästflingor/bjäst (finns i hälsokostaffärer)
2 tsk lökpulver
1 vitlöksklyfta
3 tsk rökt salt (alt. vanligt salt)
½ tsk vitpeppar
Blöta ingredienser:
1 pkt naturell tofu
3,5 dl vatten
½ msk soja
2 tsk rökarom
3-4 msk rödbetsspad och en inlagd rödbeta (för färgens skull)
1 msk olja
Buljong:
5 dl vatten
1 buljongtärning
2 msk matolja
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Kör de blöta ingredienserna i en mixer till en jämn sås (som gärna ska vara intensivt rosa för att få till rätt färg på skinkan), och häll ner såsen i bunken. Arbeta ordentligt med händerna till en seg och trådigt deg. Forma till en ”skinka” och lägg den i en ungsform där det finns plats för den att växa.
Häll över en tredjedel av buljongen och grädda sedan skinkan i 175 grader, först i 30 minuter. Ta ut skinkan, häll på ytterligare en tredjedel av buljongen och grädda 30 minuter till. Ta ut den en sista gång, vänd ev. skinkan försiktigt, häll över den sista buljongen och grädda slutligen 30-40 minuter till. Delar av tiden i ugnen kan man täcka över formen med folie för att skinkan ska suga åt sig mer av buljongen, men det blir för det mesta en hel del buljong kvar i formen. Ta upp skinkan och låt svalna inlindad i folie.
När den har svalnat går det bra att griljera skinkan i ugnen: pensla med en blandning av senap och sojagrädde, sila över ströbröd och grilla i ugnen i 225 grader tills griljeringen börjar få färg.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Man kan köpa den i nätbutiken om man vill: http://caminomagasin.se/butik/camino-magasin-14
Tack snälla snälla Teres!
(och en supersnabbis till skinkmacksalternativ är skivad marinerad tofu på knäckebröd med äppelmos och senap. Om man vill. Det blir jättegott!
Ah, tack!!! Detta ska definitivt provas iar!
Men du, vilket nummer av Camino är det? Jag har bara hittat nummer 13 i butik, är det i det numret?
Jag förstår inte riktigt, är det meningen att den ska smaka ungefär som riktig skinka?
Ja! NU kan julefriden infinna sig.
Ja, det smakar nog ganska mycket som riktig skinka. Nu var det i och för sig typ 15 år sedan jag åt en sådan, men alla köttätare jag har bjudit den på har varit imponerade.
Inspirerande. Var hittar man rökarom?
Har ni provat att frysa in den? Vi funderar lite på att göra den typ nu, alltså långt i förväg, och då lär den nog inte hålla i kylskåp. Så frysa in, tina och griljera?
Cecilia: rökarom hittas på konsum/ica/osv. Liten flaska bland kryddor eller kryddiga flasksåser.
Nu är vår skinka slut efter att ha smuttat på den varje dag sedan jul. Jäklar vad god den var! Med en riktigt bra sötstark julsenap blir den helt suverän. Tack för ett fantastiskt recept, som jag inte lagat för sista gången!
Skicka en kommentar