torsdag 12 februari 2009

Ekolådan

När vi fick höra att Ekolådan levererar här i Umeå var vi inte sena med att haka på, vi valde mixlådan för 280 kr med både grönsaker och frukt. Idag fick vi vår första låda och det bästa är nog att den ställs precis utanför dörren. Den var fylld med sallad, kiwi, fänkål, apelsiner, citronr, en paprika, äpplen, groddar, tomater och lite annat. Jag kan inte säga att jag är helt nöjd, men det beror nog mest på att jag hade hoppats på grapefrukt, avocado och gurka, men eftersom det är olika saker i den varje gång så blir nog ekolådan mottagen med blandad förtjusning.

12 kommentarer:

a.m.o. sa...

Vi har funderat på ekolådan men kom fram till att det måste vara billigare att köpa ekologiska frukoter och grönsaker från valfri matvarubutik. Plus att jag gärna vill känna och klämma på våra frukter och grönsaker innan jag betalar för dem. Sedan tänker jag att visst är skulle det vara skönt att få dem levererade till dörren, men man åker ju ändå till matvaruaffären. Alltså slipper man ekolådans-leverantörers avgaser.

TMKS sa...

Jag antar att Teres och David är väl medvetna om att det blir billigare att köpa i en matvarubutik, så lättlurade är de inte. Och även om du köper en ekoprodukt i affären kan den komma från till exempel kuba eller nya zeeland (avgaser?). Om du inte väljer lokalproducerat dvs, vilket är ganska begränsat vintertid.

Jag tycker att ekolådan är ett ypperligt sätt att nå den lata konsumenten (jag kallar inte t&d lata haha). Gör man en målgruppsanalys ser man ganska fort att folk inte orkar eller har tid att välja ekologiskt och då passar väl den här lådan perfekt? (plus att många tar bilen till mataffären) Man vänjer konsumenten vid (förhoppningsvis) bättre råvaror och skapar (förhoppningsvis) en bättre trend.

Anonym sa...

Hej Teres!
hittade en sida, www.systerlycklig.se, som jag tycker du ska spana in! Mycket fint smått och gott som jag tror du skulle gilla som barnförkläden, tårt- och kakfat, och, jaa väldigt mycket på köksområdet =)

Jenny Bönan

Mikaela Stigsdotter Larsson sa...

Hej!
Vi fick också vår förtsa ekolåda igår. Jag är supernöjd!
Just att man inte väljer grönsaker och frukt själv tycker jag är spännande. Det är utmanande att få mat man inte är van vid. Det är så lätt att alltid köpa samma saker som man brukar. På det här viset får jag inspiration att laga nya maträtter.

Tyvärr är verkligen inte allt lokalproducerat i ekolådan. Den här gången var bara groddarna svenska. Men det är ett toppensätt att gynna ekoproucenterna på tycker jag. Och när det finns svenska produkter är det det som levereras.

a.m.o. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
a.m.o. sa...

TMKS - Men jösses! Jag trodde att det var okej att ge respons på inlägg även om man är av en annan åsikt.

På tal om lokalproducerat. Jag hoppas att koldioxidbetyg, som används i Storbritannien, införs också i Sverige. Det om något skulle kunna innebära ett rejält uppsving för lokala producenter! Då skulle man också ha koll på om den spanska tomaten är mer miljövänlig än den svenska osv osv.

Viktoria sa...

Spännande!

Jag har länge gått och spanat på Rekolådan ( www.rekolådan.com) men den levereras i Övik som närmsta ställe.

Tyvärr är jag extremt kräsen men trots det väldigt nyfiken på Ekolådan. Är innehållet fräscht och riktigt färskt? Det är mindre roligt om man måste stå och skära bort skämda partier eller vänta på att frukten ska mogna.

Så här på bilden ser det helt ok ut. Är det en Komatsu (en sån där ursprungstomat) som skymtar? Antagligen ett bra sätt att prova på några nya sorters frukt och grönt. Jag tenderar att alltid köra på i samma spår.

Teres sa...

Haha vilken het diskussion det blev här då. Jag tror jag håller mig på min kant konflikträdd som jag är.

Viktoria: Jag var också orolig att det skull vara mjukt och dåligt på varorna men allt var verkligen 100% ätbart, och då är jag väldigt kräsen. Det röda som skymtar var en stor mörkröd paprika. Det är roligt att det kommer saker som man aldrig skulle ha köpt, typ fänkål.

Anonym sa...

jag tycker som Amo att det blir dyrare och dom är ganska lata . enkelt mattematik.

TMKS sa...

a.m.o: ja...och jag var av en annan åsikt och skrev den.

Terb: Fänkål! Så äcklig rå men så rätt i sitt sammanhang. Laktritssmaken den besitter kan man använda på många fina sätt!

Lovisa sa...

Jag kör också med Ekolådan (varannan vecka) och är mer än nöjd. Den enda gång det har varit dåliga grönsaker i den har jag skrivit och klagat och då har jag fått pengarna tillbaka (för de dåliga varorna).

Grönsakerna och frukterna har varit fantastiskt goda, har aldrig ätit så goda apelsiner som nu! Och salladerna... allt är gott. Till våren och sommaren antar jag att det blir mer av det lokalproducerade. Men vill man ha enbart svenskt så går ju det också, Svenska Lådan tror jag en av deras lådor heter.

Håller med a.m.o om att det blir lite dyrt, men jag är beredd att betala trettio-fyrtio kr extra (läste nånstans att det är så mycket dyrare det blir?) för hemtransporten och överraskningsmomentet. Sen är många av de här ekologiska varorna bättre via Ekolådan än i affären. På allvar. Skitbra.

Minilastbilstransporten upp till Umeå avger så klart avgaser och så vidare, men jag anser det ändå vara värt att få stödja flera ekologiska småodlare i Sverige och världen.

Gud, vilket brandtal! Förlåt. Är bara så... exalterad över det här.

Teres sa...

Anonym: så bra, då kommer det fortfarande finnas folk som köper eko i affären också. eller det kanske du inte gör...

Tam: Vi gjorde fänkålen i ugn tillsammans med andra grönsaker med det slutade med att jag så klart bara åt upp potatisen, David verkade dock gilla det.

Lovisa: Jag älskar dina brandtal. Dessutom hålller jag med om att frukten är så himla mycket godare i lådan, min vän frida tycker också det, så då kan det ju inte vara en slump.