torsdag 25 februari 2010

Saxat från Aftonbladet

"Det gjorde inte ett dugg ont att föda"

Supermodellen Gisele Bünchens uttalande efter förlossningen väckte stor uppmärksamhet

Supermodell – och superkvinna.

”Det gjorde inte ett dugg ont”, hävdade Gisele Bündchen efter att ha fött sitt första barn hemma i badkaret.


Superkvinna alltså, vilket härligt ord. Jättehärligt.

Ja, det är verkligen fint att man blir en superkvinna för att man klarar av att föda barn utan att tycka att det gör ont. Då är jag sannerligen en bottenkvinna, för jag tyckte det var vidrigt, inget annat, bara vidrigt. Inte lättsamt, inte romantiskt, inte lättande, inte som att springa maraton, och framförallt inte oont. Det som var bra med att föda barn var helt enkelt att jag fick två ungar, två fina ungar.

11 kommentarer:

Jessica sa...

Men! Det är ju för tusan nästan så att man blir arg när man hör sådana där uttalanden.. "Det gjorde inte ett dugg ont att föda" My ass. Det är ju en unge som ska ut genom snippan (eller eventuellt med hjälp av ett snitt men det känns också - iaf efteråt)! Inte en tampong. Det är väl klart som fan att det gör ont. Den som säger något annat ljuger. Det vet du, det vet jag och det vet alla som fött barn.

Åh! Nu måste jag hitta något att avreagera mig på.

Jenny sa...

Åh, jag blir så PROVOCERAD av sådana människor. Jag är övertygad om att de bluffar. Själv var jag fly förbannad på Gudrun Schyman efter min förlossning! (http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.13644185).

KatBat sa...

Inte göra ont. Jasså. Jag har inte fött barn. Men jag har varit med vid x antal förlossningar, med och utan ryggbedövningar, lokalbedövningar etc. Men att någon inte haft ont, det är en fysisk omöjlighet. TOTALT OMÖJLIGT. Hon kan gräva ner sig.

Johanna sa...

Jag säger som Regina Lund "att föda barn är som att skita ut en roterande stock", klart som f-n det gör ont!

una sa...

Jag måste vara motvalls och medge att jag inte tyckte smärtan var SÅ hemsk. Det är skillnader i hur vi funkar, skillnad i hur vi upplever smärta. Smärta ska tas på allvar, den är en subjektiv upplevelse, det finns inga mesar - bara olika smärtupplevelser.
Jag visste redan innan att jag inte kände smärta så starkt. Inte min förtjänst men så är det. Alla som får ut en unge är lika bra. Spelar ingen roll hur, det utdelas inga stilpoäng. Att föda är en seger, för var och en.

Fatima sa...

Jamen då är det ju du och alla andra som tyckte att det gjorde svinont som är superkvinnorna. Om det inte gör ont alls krävs ju inga superkrafter.

Joanna sa...

jag säger som una.
inga stilpoäng, det är en seger för alla.

men även om man har en väldigt hög smärttröskel så känns det fysiskt omöjligt att det inte ska göra ont.
det behöver inte göra MYCKET ont för alla, det kan göra LITE ont för vissa.
men "inte ett dugg ont"?
går det verkligen?
om man tänker på hur mkt man ska vidgas där nere, hur mkt bäckenbotten faktiskt ska göra plats för.

säger hon i nästa mening att det är för att hon tagit bedövning upp till öronen?

först skrattar jag för det är så absurt.
superkvinna?
men sen känner jag som alla andra, va fan har smärtfritt födande att göra med superepitetet att göra?

gotteochvi♥ sa...

...Jag måste hålla med Una litegrann. Visst, det gjorde ont. Men inte alls så farligt som jag trodde. Jag måste oxå säga att jag upplevde min förlossning som lättsam. Det gick otroligt fort, kanske så fort att jag inte alls hann reagera över vad det var jag gick igenom? Jag har (-NÄSTAN!) bara en positiv känsla och upplevelse av min förlossning!

Ea sa...

Hahaha, underbart! :) Jag är också en bottenkvinna kan jag meddela. Bäst tyckte jag ändå att alla tips inför förlossningen var: Ta med en kortlek och något att äta. Vad fan? Jag kräktes 6 gånger och vem skulle använda kortleken? Sambon för en ensam patiens eller?

Hurra! Hurra! Hurra! sa...

Så sjukt bra blogginlägg Teres! Viktig feministisk poäng tycker jag. Behöver verkligen sägas för att bryta ned sådana där idealiserade bilder av moderskap och graviditet som bara är till för att få kvinnor att må dåligt.

Emmie sa...

Då skulle jag ju hellre vilja påstå att en superkvinna är den som föder ungar, FAST att det gör ont. Att man står ut trots smärtan liksom. det är att vara superstark för mig.