måndag 31 augusti 2009

Okej seriöst.

Idag tog jag fram mitt projekt som gett mig total ångest de senaste månaderna. Nämligen den "gula" stringhyllan.

Det började med att jag bestämde att vi skulle ta en av de lite mindre snygga hyllorna, måla de gula, och sedan sätta upp stringen i matsalen, där den skulle passa perfekt.

Jag som har noll tålamod struntade i allt som grundmålning och slipning heter och körde i vind, resultatet blev katastrof. En Gul/grön-äckelfärg i ojämna lager.
Men gråten i halsen pratade jag med min svärfar för att få tips och jag kom fram till att jag skulle spraymåla över skiten. Resultat nr 2 = flopp.

Så hur fanken gör man då? Hur målar man så det blir jämt, snyggt och bra?

Nu visar jag mig svag och ber om hjälp.

Jag har nämligen två bord, en byrå och ett flertal stolar som ska målas om, men just nu är jag mest bara livrädd, fullkomligt livrädd.

11 kommentarer:

a.m.o. sa...

Det här är kanske ert sista alternativ, men jag vill tipsa om det ändå! Vi lämnade in våra köksluckor som satt i lägenheten till ett ställe i Holmsund (eller Obbola) för lackning. Det kostade 250 kronor för en stor lucka så jag tänker att det nödvändigtvis inte behöver kosta såå mycket att lacka möbler.

Kråkan sa...

Hm, kanske slipa och grundmåla, såsom du blev tipsad från allra första början?

Bonnieto sa...

Slipa som attans, jag struntande i grundmålningen och på ett litet ställe ha färgen skavts bort men annars är mina pinnstolar blanka och svarta. Men som skrivet - slipa, kanske målartvätt kan funka också. Köp en bra färg och pensel, det är viktigt, jag köpte högblank färg, det tål mycket mer än matt färg och färgen liksom jämnar ut sig enklare av sig själv, sen målade jag tre varv, resultatet blev jag jättenöjd med.

Lisa sa...

Det är ju som sagt trist men det gäller att slipa och slipa och slipa. Grundmålning kan nog också vara en bra idé.

Sen upplever jag att just gult är en svår målar-färg. Rent allmänt. Det täcker ofta dåligt och jag har flera gånger varit med om att färgen får en konstig nyans om underlaget inte är helt ok. Men gult är fint. Lycka till!

Louise sa...

slipa och grundmåla noga (ibland behövs 2 ggr). Sen är det jätteenkelt att måla med vanliga färgen. Har målat min stringhylla på det sättet. Det lönar sig med bra förarbete, även om det är trist..

TMKS sa...

Men då kommer jag alltså till frågan. Får man måla en stringhylla? Eller är det att skända den?

Emma sa...

Slipa och köp Beckers Elegant lackfärg.
Du behöver ej grunda utan du målar bara med den färgen så många gånger som behövs.
Beckers och Alcro är de enda färgmärkena man ska köpa om man ska måla om möbler och snickerier. Grymma färger som är lättmålade! Jag vet, jag är gammal målare. =)

Emma sa...

Glömde skriva att om du ska rolla så köp en filtrulle och ska du pensla köp rulle och moddlare (en bredare pensel, de vet i färgaffären).

Om du vill ha penseldrag som de hade på 50-talet, så rolla på ett lager med lagom mycket färg och använd sen moddlaren. Dra moddlaren från kant till kant och håll koll på fettkanter. =)

Anna sa...

Nu finns det ju gula stringyllor. String pocket har eller ska komma ut i mörkrött, blått, grönt och gult. Så slipper man oron och besväret med målning.

Sara sa...

...och måla i flera tunna lager. Tjocka lager blir aldrig bra. Tålamod är a och O när det kommer till att måla om. :)

Maria sa...

Teak är ofta svårmålat, men om du gör så här så kanske det kan gå bra:
1. tvätta med målartvätt.
2. slipa/sandpappra. All gammal färg måste bort.
3. grundmåla.
4. måla med två lager lackfärg som är tåligare än matt.